Стотици работници и служители от Националния статистически институт (НСИ) започват серия от

...
Стотици работници и служители от Националния статистически институт (НСИ) започват серия от
Коментари Харесай

НСИ излиза на протест с искане за по-високи заплати

Стотици служащи и чиновници от Националния статистически институт (НСИ) стартират серия от митинги в цялата страна, като стадий от прекосяването към ефикасни протестни дейности, оповестиха от Националния статистически институт.

Първият плануван митинг е на 11 октомври пред постройките на Национален статистически институт в страната и в София.

„ Напомняме, че още през месец юли т.г. имаше протестни акции в националната статистика, само че държавното управление не чу справедливите претенции за нарастване на заплатите на служащите и чиновниците. С Бюджет 2023 не бе обезпечен и 1 лев за нарастване на работните заплати, а през м. септември министър-председателят прикани работещите в статистиката за „ малко самообладание “. Търпението обаче се изчерпа от дълго време “ показват от Национален статистически институт.

Работните заплати в Национален статистически институт (ЦУ и ТСБ) от 2015 година до 2020 година са увеличавани на база годишна оценка с допустимо най-ниския % (3-4%). През 2020 година с Постановление на Министерски съвет по отношение на Ковид рецесията са увеличени заплатите с до 30% единствено на чиновници от ТСБ, чиито отговорности включват обслужване на терен – осъществяване на проучвания в семействата по метода „ лице в лице “. През месец декември 2022 година с Постановление на Министерски съвет са увеличени заплатите на всички чиновници с 11%, само че все пак нарастване, възнагражденията изостават сензитивно.

„ Нивото на възнаграждение в системата е унизително, като за първото тримесечие на 2023 година от 120 държавни институции Национален статистически институт е на 114-то място по мярка на междинната работна заплата, а териториалните поделенията на Национален статистически институт са на 118 –то място “.

Средната работна заплата в Национален статистически институт е под 1300 лв., а постоянно статистиците по териториални поделения получават под 1000 лв. заплати. Дебело следва да се подчертае, че в Национален статистически институт работят високо квалифицирани хора, с висше обучение и непознати езици, които обслужват националната и европейска статистика.

Синдикат на административните чиновници „ Подкрепа “ упорства за нарастване на работните заплати в Националния статистически институт с идентична сума за всички работещи, като нарастването да бъде най-малко 50% в перо „ разноски за личен състав “ или 11,5 милиона лв. на годишна база. Това ще даде опция за съответно нарастване на възнагражденията на работещите, привличане на квалифицирани фрагменти и секване на процеса по обезкървяване на системата.

Правителството на Република България би трябвало да удовлетвори справедливите претенции на работещите в Национален статистически институт и да извърши уговорката, който е поело към тях, а точно: да обезпечава финансовите и човешки запаси, нужни за опазване и възстановяване на качеството на формалната статистика и да оказва поддръжка за запазването или подобряването на изискванията за използването на Кодекса на европейската статистическа процедура.

Ще отстояваме настояванията си с всички разрешени ни от закона средства, в това число митинги и протестни дейности, акцентират от Национален статистически институт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР